Trefwoord is jarig. Met deze eerste aflevering in het nieuwe schooljaar luiden we de 25e jaargang in!

We zijn klein begonnen, in 1995, met 67 scholen. Maar het verheugende nieuws is wel dat deze 67 nog steeds enthousiast met Trefwoord werken. Inmiddels is Trefwoord niet meer weg te denken en werken ruim 1400 scholen dagelijks met ons materiaal waarvan 1000 al meer dan tien jaar. We zijn trots dat u ons dit vertrouwen geeft.

We hadden een doelstelling 25 jaar geleden. We wilden de leefwereld van de kinderen verbinden met de wereld en de betekenis van Bijbelverhalen. Door te werken met thema’s ontstond er een kader waarin die twee werelden elkaar konden ‘treffen’. Wanneer we als redactie het materiaal van 25 jaar geleden terugkijken, verbazen we ons over de hoeveelheid ‘woorden’ waarmee dat gepaard ging. Anno 2019 speelt ‘taal’ nog altijd een belangrijke rol. Om de wereld met elkaar te duiden heb je immers woorden nodig. Maar ook bij Trefwoord is de beeldcultuur in de loop der jaren een steeds grotere rol gaan spelen. We kunnen niet meer zonder de animaties, de reportages, de films en de interviews met kinderen. Levensbeschouwing, kijken naar het leven (wat ook de bronverhalen doen), vraagt ook om een letterlijk kijkje in de maatschappij. Om daar vervolgens met elkaar over na te denken en levensbeschouwelijke vragen bij te stellen.

Durf te vragen! Dat is het motto voor de komende tijd. Voor leerkrachten, kinderen maar ook voor ons als redactie. In Trefwoord laten we regelmatig goede voorbeelden zien. Maar weten we eigenlijk wel wat ‘goed’ is? Zo dagen we de kinderen én onszelf uit om verrassende en soms zelfs ongemakkelijke vragen over het leven te stellen!

Nelleke Kraaikamp
Hoofdredacteur Trefwoord