Trefwoord is al meer dan 25 jaar dé methode voor levensbeschouwing op de basisschool. Centraal in Trefwoord staat de leefwereld van kinderen. Kinderen worden uitgedaagd om aan de hand van eigentijdse verhalen en Bijbelverhalen na te denken over levensbeschouwelijke thema’s.

Trefwoord verschijnt vier keer per schooljaar. 

Trefwoord biedt dagelijks materiaal waarmee levensbeschouwelijke thema’s verkend worden.  Elke dag vindt u een losstaande korte activiteit, gebaseerd op het kalenderbeeld. Bovendien vindt u op de website dagelijks extra onderdelen.

Wekelijks zorgen drie domeinen voor verbreding en verdieping van het thema:

  • Bronnen en tradities: welk licht laten de levensbeschouwelijke bronverhalen op het thema schijnen? De meeste bronverhalen zijn afkomstig uit de Bijbel (de joods-christelijke traditie). Ook verhalen uit andere levensbeschouwelijke tradities worden geplaatst, zoals de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme.
  • Kind: voor welke vragen en dilemma’s komen kinderen in hun eigen leefwereld te staan? De vragen en dilemma’s bevinden zich op sociaal-emotioneel terrein.
  • Samenleving: welke rol speelt het thema in de samenleving? De bijdragen geven een eigen kijk, waarbij de actualiteit het uitgangspunt is.

Het materiaal is op maat gemaakt voor de onder-, midden- en bovenbouw. Abonnees ontvangen per bouw een handleiding voor de leerkracht. Het aantal handleidingen is gebaseerd op het aantal groepen. Het lesmateriaal vindt u op het digibord.  U logt hier eenvoudig op in via Basispoort.

Jaarlijks biedt Trefwoord een kerstviering en een Paasviering aan. Beide rond een zorgvuldig uitgekozen thema. Bij het kerstthema kunt u een prentenboek bijbestellen, waarmee u het thema in de onderbouw behandelt.

In Trefwoord wordt veel gebruikgemaakt van gevarieerde coöperatieve werkvormen, bijvoorbeeld kringactiviteiten, interviews en zoekopdrachten. In een film worden kinderen over een thema geïnterviewd. En met een 'reportage op locatie' (exclusief voor Trefwoord gemaakt) betrekken we ook de wereld buiten de school erbij. Naast de liedjes zijn er ook andere geluidsfragmenten waarmee kinderen actief aan de slag kunnen gaan.

Muziek en films vormen een aansprekend onderdeel van Trefwoord, voor alle bouwen. Abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle liedjes en filmpjes. Deze zijn eenvoudig op thema of titel terug te vinden .

U vindt hier o.a. ook bladmuziek en liedteksten.

Een abonnement wordt met zorg voor u samengesteld, op basis van het aantal groepen op uw school. Meer informatie over onze tarieven vindt u op deze pagina.

Vrijblijvend kennismaken met Trefwoord?

Neem een proefabonnement

Trefwoord wordt gemaakt door Kwintessens. Bij Kwintessens zijn we van mening dat leren leven begint met verwondering. Met onze methodes voor levensbeschouwing en sociaal-emotioneel leren geven we leerkrachten alle instrumenten in handen om samen met de kinderen op zoek te gaan naar de antwoorden. Vanuit hun eigen verwondering. Dát is in onze visie de krachtigste methode om te werken aan persoonsvorming, groepsvorming en sociale veiligheid op elke basisschool.

Meer weten over de uitgeverij en de visie van Kwintessens op levensbeschouwing, sociaal-emotioneel leren en burgerschap? Neem een kijkje op de Kwintessens-website.

Over Kwintessens