Prikbord

Op het Trefwoord-prikbord vindt u verschillende werkvormen en materialen uit de Trefwoordmethode. Deze zijn voor iedereen beschikbaar en laten zien hoe divers Trefwoord is. Lees de verhalen voor in de klas, zing de liedjes en maak de werkjes. 

Kijk ook eens op het prikbord van de andere methodes voor nog meer inspiratie:

Lees het gedicht voor.
Wie zullen de kinderen nooit vergeten? Laat ze de naam/namen opschrijven.
Ze schrijven eronder de antwoorden op drie vragen:

  • Wat heeft die persoon jou gegeven?
  • Hoe heeft hij/zij jou helpen groeien?
  • Waarom was hij/zij belangrijk voor jou?

Wie dat wil kan de antwoorden verwerken in een gedichtje, tekst of brief. Geef ze de gelegenheid om het voor te lezen.   

Wie naar de supermarkt gaat, ontdekt voor de schappen dat we in Nederland een overvloed aan keuzes hebben. Uit hoeveel soorten chips kunnen ze kiezen? Meer of minder dan tien? En hoeveel soorten jam zijn er te koop? Laat ze eerst samen een lijst maken door om de beurt een jamsoort te noemen en noteren. Denk aan: aardbeienjam bosvruchtenjam, bramenjam.

Laat ze dan eens een kijkje nemen in de supermarkt. Welke soorten staan daar nog meer?  Wat vinden de kinderen ervan dat er steeds meer te kiezen valt in de supermarkt? Kennen zij ook nadelen aan die groei?

 

Elk kind heeft zijn eigen ideeën en ervaringen. Door samen te werken, leren ze van elkaar en vullen ze elkaar aan. Zoals bij de samenwerkingsopdracht ‘Maak een klavertjevier met gelukwensen’. Elk kind uit het groepje maakt een eigen element. Vervolgens worden alle elementen samengevoegd tot één geheel.

Lees verder

Tijdens de donkere feestdagen in december vinden we het vaak fijn om samen te zijn. Momenten van gezelligheid en aandacht voor de mensen om ons heen. Dit jaar is het niet vanzelfsprekend dat we elkaar kunnen opzoeken. Maar gelukkig zijn er ook andere manieren om iemand te laten merken dat je echt aandacht voor hem of haar hebt. In het verhaal ‘Lichtje’ bedenkt Emiliano een origineel idee om dit te doen. De kinderen uit jouw klas kunnen vast nog meer ideeën bedenken. Lees het verhaal voor, laat jullie inspireren en geef elke dag een paar mensen aandacht.

Lees het verhaal 'Lichtje'

Als ik goed luister, hoor ik de sterren uit dit lied twinkelen. Ze stralen mij vanuit de hemel tegemoet. Het raakt me. Blij sta ik stil bij de geboorte van het kerstkind in de stal. Een ster wijst de weg. Uit scholen horen we dat kinderen dit sprankelende lied graag zingen. Verwonderd over al die sterren in de nacht!
Liesbeth van ’t Hof, redacteur Trefwoord  

Veel kinderen laten zich graag meenemen in een verhaal dat je mooi en spannend vertelt. Maar hoe communiceer je met ze over de betekenis in hun eigen leven? Wat geeft het verhaal ze mee? Lees het Trefwoord sprookje ‘Twee prinsessen gaan op onderzoek uit’ voor. Auteur: Gerard van Midden. Met voor elke bouw een eigen verwerkingsvorm.

 

De start van het schooljaar betekent: weer even wennen aan elkaar, kijken hoe goed je elkaar kent, jezelf heel even laten zien aan de anderen.

In dit versje voor de onderbouw komen alle maanden van het jaar langs. Als de kinderen de maand horen waarin ze jarig zijn, mogen ze gaan staan. Enne … jij als leerkracht doet natuurlijk mee!

De kinderen leren niet alleen de maanden van het jaar, ze kunnen lekker in beweging komen, kijken naar elkaar en laten zichzelf een beetje zien. Dat brengt wat leven in de les.

Hieronder vindt u een selectie uit het materiaal van Trefwoord. Bekijk bijvoorbeeld een blader-pdf met materiaal uit de handleidingen van het eerste nummer van schooljaar 2020-2021.

Meer bekijken en uitproberen?

Neem een proefabonnement